dr. Gálosi parodontológia logo
DR.GÁLOSI
PARODONTOLÓGIA
dr. Gálosi parodontológia cím
Thököly út 31-33. A épület 1. em. 103.
1146, Budapest
dr. Gálosi parodontológia telefonszám
Telefonszám:
+36 30-386-0099
dr. Gálosi parodontológia cím
Rendelési idő
Hétfő - Péntek 09-18

Parodontológiai beavatkozások

A fogágybetegség sajnos népbetegség a lakosság közel 70 százalékát érinti élete során.Sajnos hazánkban még mindig nagyon kevés az ilyen páciensek szakellátására kiképzett parodontológus szakvizsgával rendelkező fogorvos. Praxisomban gyakran tapasztalom,hogy harminc-negyven év közötti fiatal páciensek fordulnak hozzám azzal a problémával,hogy szinte az összes foguk mozog(agresszív generalizát parodontitis) és gennyes tályogok,csonttasakok alakulnak ki foggygökér mellett(parodontális abscessus).Elmondásuk szerint már legalább 2-3 helyen jártak más kollégáknál konzultáción ,akik terápiás javaslatként a fogak eltávolítását ajánlották.
Ezen esetek tulnyomó többségében sikerül szinte az összes fogat éveken ,évtizedeken keresztül csupán parodontológiai kezelésekkel megőrizni.

Miért kell odafigyelni a fogágybetegségre?

Sajnos kezdetben teljesen tünetmentes,panaszmentes,fájdalommentes. Gyakori fogínyvérzés fogmosás közben mindenképp figyelem felkeltő lehet! Ha a páciens érzékeli a fogak mozgását,elvándorlását,akkor általánosságban elmondható,hogy a fogak tartószerkezetének már 50-60 °% elveszett.

A betegség kialakulásának okai

Elsődleges kiváltó tényező a nem megfelelő szájhigéne következményekét ott maradt lepedék,ami megfelelő táptalajt jelent a fogágybetegséget okozó speciális baktériumflóra elszaporodására
Az agressziv,fiatalon jelentkező fogágybetegség hátterében összetett többnyire az immunrendszert érintő örökletes tényezők is szerepet játszanak. Sajnos ezen okok miatt kialakuló gyulladás egyre mélyebbre terjed a fog körül,míg végül a fog körüli csont teljes mértékben eltűnik(KÉP,Fotó)

További betegségek kialakulása

Sajnos a fogágybetegség egyben gócbetegség is,ami azt jelenti,hogy az itt lévő lokális gyulladás baktériumjai időnként bekerülnek a véráramra és a test más területén okoznak gyulladást(Bőrproblémák ekzémák,szívbetegségek,izületi ,szem betegségek stb)

Fogágybetegség kezelése

Ehhez ínyspecialistára azaz parodontológus szakorvosra van szükség Kezdeti terápia része a jó alapos fogkőeltávolítás,ami mind ultrahangos gépi és speciális parodontális kézi eszközökkel történik.
Ezt követően szükség van a gyulladásos tasakok alaposabb kitisztításásra ezt zárt kürettnek hívjuk ill. tasak gyógyszeres kezelésére és esetleg antibiotikum adásra.

Miután az íny felszíne már nem gyulladt ez után kerülhet sor tasakok eltüntetését szolgáló műtétekre ill az irányított szövetregenerációs eljárásokra(KÉP)

A beavatkozások után pedig a rendszeres parodontológiai ellenőrzés is a sikeres terápia elengethetetlen része(3 havonta javasolt)

 

KEZELÉSE

 

A gyulladásos szövetek, baktériumok, fogkövek eltávolítása (műtéttel vagy anélkül)
Illetve csont regenerációs eljárások.

Súlyosan fogágybeteg 30 éves nő Röntgen képe piros vonalak a meglévő csontszintet mutatják,kék vonal az egészséges csontmennyiség szintje

Bal alsó első örlőfog gyökere körül kialakult csontpusztulás pirossal(40 éves nőbeteg)

Parodontális regeneratív műtét utáni 6 hónappal új csont kialakulása

Híd allatti fog csontpusztulása

szájüregi fotója

A csontpusztulás műtét közbeni fotója

5 hónappal a műtét után látható jelentős csontos telődés

38 éves férfi agresszív fogágybetegsége az összes fog jelentős mozgathatóságával

55 éves hölgy fogágybetegség következtében kialakült jelentős fogvándorlása

Súlyosbetegség fogágybetegség és parodontális tasak a jobb felső szemfognál